Преместване на аквариум

А сега ние от Hamali.BG ще засегнем и една малко по-деликатна материя в преместването на разни неща тук и там. Става въпрос за преместване от едно място на друго на хубав, голям аквариум за декоративни рибки.

Много хора са любители на екзотичната красота, която един такъв аквариум може да внесе в дома им. Ето защо смятам, че нашите съвети за правилното му преместване, в случай на нужда, ще бъдат много полезни.

И така, прекарали сте много време за да създадете идеалния интериор и среда във вашия аквариум, но понякога се налага да го преместите на ново място. Дали това ще е заради преместване в нов дом или по някаква друга причина, но независимо от всичко един слънчев ден се налага да го направите.

Внимателното планиране е ключът към успеха в това преместване, но има и няколко стъпки, които трябва да се следват, за да се избегне стресът за рибките или повреждане на самия аквариум.

ДА ЗАПОЧНЕМ. Няколко дни преди самото преместване преустановете храненето на рибките. Не се притеснявайте – те няма да умрат от глад. Така те ще пречистят храносмилателната си система и ще се предпази водата при транспортирането от свръх замърсяване, тъй като отпадъчните продукти ще намалят кислорода на водата, което никак не е желателно.

Намерете хубава голяма кутия от стиропор, в която ще поставите торбичките с рибите, за да се предпазят по време на транспортирането. Уверете се, че е с подходящия размер да събере всички торбички, така че да не са една върху друга. Ако е необходимо, използвайте повече от една кутия.

Подгответе достатъчно торбички за рибките. Потърсете в зоомагазините специални торбички, които се затварят плътно отгоре. Вземете допълнителни торбички и за филтрите, растенията и декоративните елементи, които също трябва да се транспортират във вода.

И САМОТО ПРЕМЕСТВАНЕ. Когато настъпи време за самото преместване, оставете аквариума за последен в целия процес. Поставете внимателно рибките по една в торбичка с достатъчно вода от самия аквариум. Сложете и филтрите в пълни с вода торбички. Направете същото и за всички растения и декорации. Така ще запазите всички живеещи по тях полезни бактерии, които вече са създали симбиоза с обитателите на аквариума. Допълнете всяка торбичка с въздух и чак тогава ги запечатайте.

След като свършите всичко това, изпразнете изцяло самия аквариум и го опаковайте здраво. Опитайте се максимално да запазите обичайната за рибките и растенията температура по време на преместването. Не ги излагайте на директна слънчева светлина. Ако пътуването е много дълго, подменете въздуха в торбичките.

НА НОВОТО МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ.
Когато пристигнете на новото място, незабавно започнете възстановяването на Вашия аквариум. Напълнете го с подходяща по температура вода и поставете филтрите и нагревателя първо, за да проверите дали функционират правилно. Аклиматизирайте бавно рибките към новата вода.

Първо поставете за малко самите торбички във водата, за да се изравнят температурите на двете течности. След това отворете торбичките и ги допълнете с малко от новата вода. Направете това на няколко пъти. Ако всичко е нормално в поведението на рибките, бавно ги изсипете в новия аквариум.

През първите дни внимателно наблюдавайте дали всичко в новия аквариум се развива нормално. Ако сте изпълнили всичко, по начина който описахме, ще сте успели да пренесете полезните бактерии от старата вода в новата и симбиозата ще продължи и на новото място.

И накрая ще ви дадем два много важни съвета:
- никога не местете аквариум, в който има дори и малко количество вода. Така може да повредите стъклото и да се появят пукнати и течове.
- преместването на рибките може да ги стресира изключително много, за това бъдете нежни и внимателни през целия процес.

Ако все пак нашите съвети не са ви достатъчни или пък дори се притеснявате да направите това деликатно нещо сами, винаги можете да разчитате на нас да ви помогнем за всякакъв вид премествания.

Поздрави,

Екипът на Хамали.БГ

Взаимствано от чуждия печат.

споделяне в социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *