Гражданска Защита Габрово

Привет от Хамали.БГ. "Канцеларската мишка може да докара и котката до инфаркт". Тази каламбура за съжаление е неразделна част от битието на грамотния българин.

Всички знаете, че ако се опитате да сътворите нещо полезно за себе си и решите да не заобиколите закона насреща ви се изпъчва цяла армада от чиновници настървени да ви докажат, че без тях нищо не става и няма нужда съвсем неправилно сте такъв оптимист.

Още по- лошо става, когато на чиновник е дадена възможност да ви затрие било то от незнание, мързел или лошо настроение.

В събота 29.08.2009 бяхме на риболов на язовир Александър Стамболийски. Риба нямаше и се прибирахме с леко разочaрование. Точно преди да започне асфалта към гр. Севлиево и с отлична гледка към язовира е разположена пейка. Решихме да спрем и да се порадваме на пейзажа точно там.

Каква почивка обаче, един минаващ колега с кола започна да бибитка и да вика от далече "махайте се от там". Същевременно около нас започнаха да кръжат стършели. Огледахме се и видяхме "кошера" им само на 10м. от нас в близкото дърво.

Разбрахме какво става, набързо се мушнахме в колата и потеглихме с мръсна газ (добре, че нямахме неканени гости вътре).

За незапознатите да поясня- когато стършел кръжи около човек е най- добре да не се предприема нищо, особенно ръкомахане. Почуствал се застрашен стършелът издава вибротонове, които алармират целия рояк и тогава роякът може да убие.

Особенно, когато е на 10м от пейката!!!!!!!

Седмица по- рано моторист е пострадал ЖЕСТОКО от същия рояк на същото място. Разбрах, че е алармирал Гражданска Защита гр. Габрово, но както може да се очаква резултатътт е никакъв.

Същото направих и аз. Учтиво и с разбиране от тел. 112 ме свързаха с тях/към 16 часа/, но представете си някакъв бастун 20 мин, ми обясняваше, че това не било тяхна работа, нищо, че е на 4км. от града и ако искам нещо трябва да наема фирма на която да заплатя.

Направих си труда по- късно и се уверих, че унищожаването на кошера /рояка от стършели/ е точно работа на Гражданска Защита и има много примери за това / виж в гугъл/.

Проблемът става по- голям като си помисля, че седмично напред-назад от това място сега минават около 2000 човека с отворени прозорци на автомобилите си и аз наистина незная към кого да се обърна вече.

Трябва и да се направят изводите обаче:

1. Внимавайте когато отивате на язовир Ал. Стамболийски от към гр. Севлиево. Опастността е в дясно, точно там, където свършва асфалта, до пейката.

2. Спасявайте се по единично!

3. Шефът на Гражданска Защита Севлиево /и Габрово/ вероятно е някой некадърен и потен дебелак, който е на този пост само и само да става все по- дебел.

4. Подчинените на този шеф са прости най- малкото колкото него и само си броят дните до заплата.

Santa simplicitas!

Поздрави от Хамали.БГ

бутон за споделяне

53 мнения по „Гражданска Защита Габрово

 1. Добре си ги подкарал тея……………

 2. И какво викаш да избием всички животни, че току виж подивели и ни нападнали… само за да можем да си караме колите с отворени прозорци?

 3. Като разгледа още теми от форума човек…и ясно вижда, че тел. 112 ви е сред номерата за бързо набиране :))) може би трябва да звъннете и на Господари на ефира? :)

  Сега сериозно. Искам да дам и добрия пример. Да чукна на дърво, само един път ми се е налагало да звънна на Гражданска защита. За мое изумление, те дойдоха много бързо, свършиха си работата безупречно и си тръгнаха, пожелавайки ми късмет и лек ден. Наистина останах приятно изненадана и даже ми стана кофти, че съм се подвела от вечните хуления по бг институции и съм подходила предубедено.

 4. Във държавата малко институции си варшат както трябва работата.И затова целия този хаус наречен ДЪРЖАВА се казва българия.Колкото до колегата направил си труда да предопреди поне рибари и хора отиващи на пикник с децата си ЕВАЛА КОЛЕГА ас също бих постъпил така а само кухи глави като на дедо гъдулката могат да си исказват мнението като ;да избием всички животни ли.Само се питам когато види този господин какво се случва със човек нападнат от стършели или тази госпожа която Гражданска защтита сигурно и е отпушил К….анала им благодари за добре сваршената работа.А запитвалили сте се какво може да ви сполети ако сте на пикник с децата,явно неси задавате такива вапроси защтото няма да можете да си отговорите на тях.КОЛКОТО до гражданска защита в гр.Севлиево просто е под сякакъв коментар вижте река росица на какво прилича и дали мангалите не спукват рибата с парашути или замарсяването е нормално в самия град???????? Помислете ако ви нападнат стършели какво бихте предприели многознаиковците по горе

 5. лично съм присъствал а няколко пожара защото съм доброволец, пожари при които се гаси по 2, 3 и повече дни и до болка знам кой е присъствал на него, но оставам силно учуден когато погледна във вестниците „Гражданска Защита са успели да загасят пожара“, много интересно при положение че не са се мернали там…

 6. Смятай, колко компетентни хора имало. Вие сте големи съдници бре, невероятни специалисти в сферата на защитата. Знаете, кои какво трябва да свърши. Интересно ми е защо плюеш бастуна, които двайсе минути ти е обеснявал, че работата, която го караш да направи не е негова работа. Поне една дума, чул ли си от това, което са ти казали. Много сте надъхани, тука пожелавам ви да не ви се налага да ви помагаме, тогава ще разберете, колко сте грешили.

 7. искам да видя къде точно видя, че гражданска защита отговаря за стършели и вредни насекоми. или пък какъв процент от пожарите в БГ покрива доброволеца-пожарникар, че дава обобщена информация за страната. Щото е много лесно да се сипят хули кой каква работа е свършил и кой не си е мръднал пръста.

 8. щеше да е още по-ясен, ако беше записан като задължение в длъжностната характеристика на съответния служител. пример: в големите градове оборудването на служителите на ГЗ позволява (при определени ситуации, когато насекомите представляват пряка заплаха в обекти като училища и пр.) да използват изолиращи костюми тежък тип и да направят нещо, колкото защитата им позволява. препарати за ликвидиране на насекоми те НЯМАТ. в по-новите отряди оборудването не позволява и такава намеса, защото (особено при стършели) опасността някой спасител да пострада е голяма.
  ПП никъде не стана ‘ясно’ защо задължението е на ГЗ, няма задължения по подразбиране. Ако съотвентана служба не разполага с необходимите материали и законови пълномощия за да изпълнява дадена дейност каква е вината на редовите изпълнители ?

 9. Има си начини. Има такива фирми, които Гражданска защита наема за овладяване на ситуацията. По добре обаче никой нищо да не прави и някой да си остане там. Този някой може да си и ти и аз или нашите деца.

 10. До всички многознайковци.И най вече до пожарникаря доброволец.
  Никъде в длъжностната ми характеристика на спасител от ГРАЖДАНСКА ЗАЩИТА господинчо не е записано че трябва да отида насред полето да унищожавам рояк стършели само защото на някой си не са му симпатични.Ако рояка беше в града да.Но я си престави сополанко че докато съм примерно в полето и гоня стършели ти простако бъдеш пометен от поредното малолетно камикадзе взело колата на родителите си тогава ще квичиш сред ламарините и ще се молиш на всички богове да има наблизо спасителен екип на ГЗ за да разреже ламарините и да измъкне нечестивия ти задник от возилото

 11. … няма да се моля на никои Бог, просто ще звънна на пожарната, те разполажат с всичко необходимо за целта ! Спазвай култура на езика.

 12. борбата с насекоми извън населени места не е работа на ГЗ. Какво си чел в гугъл не знам, но си се заблудил. А и това кое на кого му е работа е хубаво да проверяваш в кодекси, наредби, закони … а не като напишеш в гугъл „стършели, гражданска защита“.
  Пак повтарям – извън населени места, в дивата природа. Това че ти се иска някой да свърши дадена работа, не ти дава право да ги плюеш.

 13. ти хубаво ще звъннеш ама пак ще ти пратят гражданска защита
  пожарната в крайна сметка е за гасене на пожари
  и всички таркания между гражданска защита и пожарна са благодарение на ниакакви политически игрички

 14. Относно наемането на фирма, си много в грешка. Гражданска защита не наема фирми за премахване на стършели. Запознай се с малко нормативни документи регламентиращи дейността на Гражданската защита. Искрено ти препоръчвам да започнеш с Женевските конвенции, ЗЗБ и т.н.
  Обикновено, когато някой говори нещо за някого, то той е длъжен да защити думите си. В противен сл., когато те не са доказани и подплътени с неопровержими факти могат да бъдат сметнати за клевета и дори обида. На пример това “ някакъв бастун “ това може да се приеме като обида на длъжностно лице. Моля да представите господине, безусловни факти за това, че някой от моите колеги е “ някакъв бастун „, защото аз не работя нито с бастуни нито с патерици, а с хора. „Подчинените на този шеф са прости най- малкото колкото него и само си броят дните до заплата“- що се отнася до този цитат, не виждам никакъв смисъл да коментирам недоволството. Твърдо съм убеден, че автора би трябвало да се замисли сериозно, над думите си, защото те явно накърнява, честа и доброто име на поне дозина служители от държавна институция. КРБ Чл. 39. (1) Bceku uмa npaвo дa uзpaзявa мнeнue u дa гo paзnpocтpaнявa чpeз cлoвo – nucмeнo uлu ycтнo, чpeз звyk, uзoбpaжeнue uлu no дpyг нaчuн.
  (2) Toвa npaвo нe мoжe дa ce uзnoлзвa зa нakъpнявaнe нa npaвaтa u дoбpoтo uмe нa дpyгuгo
  Действията на държавните органи трябва да бъдат съобразени с техните компетенции, когато техните действия надхвърлят техните компетенции, то техните действия не са законосъобразни. Интересно ми е на какво основание, гражданска защита трябва да се занимава с подобни действия. ( На основание, закон, чл. ал….) Единственото основание за което се сещам е непосредствена опасност за живота и здравето на населението, което както каза колегата може да бъде на лице в урбанизираните територии. Независимо, че този кошер, рояк, рои или т.н. е на черен път по- който минават много коли за да се порадват на кътче от дивната ни природа, това не е населено място. Когато си сред дивата природа извън бетона, нещата не са като да си пред компютъра в офиса. Ако си на разходка в гората и ти падне дърво на главата, ще осъдиш горското, че на са го отрязали. Спасителите от Гражданска защита може да са изключително добре подготвени спецелисти в областа, която работят, но тев никакъв случай не са каубои, змияри или ентомолози.

 15. големи тарикати сте от ГЗ ама още малко ви остана, и като дойдете при нас (пожарната) ще разберете как се работи качествено а не както сега – приказките ви големи а работата под нулата

 16. …. забравих да кажа че по отношение на катастрофи, пожари и спасяване вие не сте службата, която трябва да праща екипи и вземете да почетете малко ЗМВР че май така няма ви тарпиме много много

 17. ей великия пожарникар ти вземи да прочетеш малко ЗМВР в който е вкаран вече нашия закон за бедствия и аварии там ясно е упоменато кой за какво отговаря май трябва да ти се проведе изпит по познаване на същия този закон по който работиш

 18. не ти виж, ГЗ е при произшествия от по-голям мащаб бе ….. ,което ще рече застрашен живота и здравето, материалните ценности и инфраструктурата в определен регион, това че вие си го тълкувате както искате си е ваш проблем,ама нали трябва да покажете че ви има след толкова време покриване по дупките, и пак казвам, четете че след време ще ви взимаме, и трябва да се научите вече а не само да си приказвате

 19. пожарникарче чети чети ЗМВР че скоро ще те изпитват очевидно е че и понятие си нямаш от елементарни законови и подзаконови нормативни документи а уж се предполага че службицата ти протича според тях

 20. а ако не ми хареса службата в пожарната аз съм лесен първата категория труд за пенсиониране си я направих още във фалшивата българска армия тогава когато още си ходел прав под масата

 21. не ме интересува дали си пенсионер или не, незнаеш какво трябва да вършиш – това е за твоя сметка, явно не искаш да четеш, поне прочети тук

  Чл. 52д. (Нов – ДВ, бр. 93 от 2009 г., в сила от 25.12.2009 г.) (1) Главна
  дирекция „Гражданска защита“ е национална специализирана структура на МВР за
  изпълнение на задачи по защита при бедствия при условията и по реда на този закон
  и на Закона за защита при бедствия.
  (2) За изпълнение на задачите по ал. 1 Главна дирекция „Гражданска защита“
  извършва дейности по:
  1. гражданска защита и защита при бедствия в единната спасителна система,
  като:
  а) превантивна дейност;
  б) предупреждение и оповестяване при бедствия;
  в) операции по издирване и спасяване;
  г) провеждане на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи
  при бедствия;
  д) оперативна защита при наводнения;
  е) радиационна, химическа и биологична защита при инциденти и аварии,
  свързани с опасни вещества и материали;
  ж) обучение на населението за начините на поведение и действие при
  бедствия и прилагане на необходимите защитни мерки;
  з) координиране на обучението за действие при бедствия;
  и) оказване на методическа и експертна помощ по защита при бедствия на
  териториалните органи на изпълнителната власт;
  к) осъществяване на взаимодействието с компетентните държавни органи по
  въпросите на готовността за работа при положение на война, при военно или
  извънредно положение;
  л) предлага на министъра на вътрешните работи да обяви бедствено
  положение на територията на цялата страна или на част от нея;

 22. и друг път мисли като приказвш

 23. много ме уплаши пожарникарче дръж се здраво за шланга и не се меси в работата на истинските мъже дано дойдем при вас че да ви научим как се действа на ПТП

 24. не те знам що за пожарникар си може и пожар да си виждал само на картинка а аз последния месец загубих бройката на катастрофите и на изтеглените с тежка техника от снежния капан мпс някои от тях с малки деца нещо не сме ви виждали да присъствате на такива събития интересно защо само в дебитната карта са ви очите не ви влиза в генномодифицираните мозъци че някои хора са вложили сърце и душа в тази професия

 25. довечера съм на дежурство и няма да го прекарам като теб пред компа или в топлата дежурна стая а навън където ми е мястото във виелицата и преспите

 26. от опит мога да твърдя че в пожарната такива като теб пожарникарче са малцинство винаги прекрасно сме се разбирали с момчетата

 27. Всичкото напрежение според мен идва от срана на пожарникарите с техния стремеж вечно да изпъкнат. Наистина имат работа и момчетата но бива да се внася допълнително напрежение и без това обстановката е достатъчно напрегната.

 28. не се разбирате това го знай със сигурност, а за преспите като каза – там ти е мястото при бедствия, говорим за катастрофи(ПТП) ама май си на възраст и неможеш да четеш, само ви лансират от горе че иначе трябва да ви гонят, нищо нестава от вас

 29. ние дето изпъкваме излизаме на първата минута а специалистите след 1ч още се чудят дали е тяхна работа или не

 30. не си разбрам пожарникарче казах че съм си направил госините стаж първа категория не съм казал че съм пенсионер а в каква форма съм съди по следното всеки ден когато не съм на работа разбира се 5 км крос и час фитнес с тежести от лежанка мога да вднигна сто без проблеми и много други колеги са в подобна форма колко пожарникари познаваш и ти в това число със сигурност които са в такава кондиция по добре ти се научи да четеш поне новини не гледаш ли рядко има сериозна катастрофа на която да не присъстваме искаш или не това е положението сбогом писна ми от глупостите ти пиши каквото си искаш вече няма да ти отговарям изтривам те от компютъра и мислите

 31. ти се един пълен глупак, аз също неискам да говоря с теб, понеже неразбираш въобще за какво става въпрос.

 32. с това отговори без да искаш на въпроса ми в каква форма си явно си от онези торби с лайна които не могат и сто метра да пробягат СБОГОМ другата седмица пътувам до Брюксел там сестра ми има собствен апартамент няма да ти казвам колко струва за да не получиш инфаркт п.п.чети закона и се готви за изпити по него и по физ. подготовка че такива дълго няма да бъдат търпени

 33. еи такива комплексарчета ме кефят дето са в върхова форма уж а като почнат да работят се скапват за 5мин и вземи някакъв урок по български че от предишното ръководство сте го позабравили

 34. СБОГОМ КОМПЛЕКСАРЧЕТА БИЛЕТА Е ВЕЧЕ В РЪЦЕТЕ МИ…ВДРУГИДЕН ЛЕТЯ ЗА ЕВРОПА…ПРИЯТНО ДЕГРАДИРАНЕ….

 35. Аз няма да споря за това че излизате на първата минута. А вие много добре знаете че не пешаваме ние кога да излизаме и не преценяваме кое е наша работа и кое не е. Като звънне тел. от „горе“ и като кажат „Излизайте“ – излизаме, като кажат че това не е наша работа и да не излизаме не може да си проявяваш самоинициативи.
  И само да кажа че такива дето се стремят да изпъкват преди време тук по нашия край от бързане тръгнали с празна пожарна и после „пикали“ да гасят огъня, така че са изпъкнали и те.
  … А такива като колегата дето имат годините първа категория би трябвало да бъдат преназначени на друга длъжност или да си се пенсионират, защото не може след като е преценено че за толко години работа първа категория тоя човек не става вече за първа и да се преназначи на длъжност с по-ниска категория. В Гражданска има не малко такива хора, а пък в Пожарната бъобще не са по-малко. А кадърни млади момчета мизерстват по държавите, защото тука държат „пенсионери“ на работа и като съкращават почват от младите защото ще плащат по-малко обезщетения …
  нямам думи … и ако мислите само за това кой е по-добър се сещам защо ни е такава държавата …

 36. за това си прав ю, но всичко започна от оня малоумник дето се мисли за велик, ако ме види в каква форма съм ще спре да говори, но това няма да му се отдаде.става въпрос че някой някаде има нужда гражданска да взима овациите а хората които наистина работят никой не ги зачита.и то всичко е заради малоумници като оня.

 37. Овациите никога не ги обират хората които наистина работят, винаги са тези над тях ;)

 38. Мале, мале; едни са най- големите щото имат билет за Брюксел; други пък дигат 300 от лежанка… не мога да повярвам на какви примати трябва да разчитам в екстремни ситуации; дано имам собствени сили да се справя.

 39. Тези хора се грижат за сигурноста ти бе Маскара. Имай малко уважение и към гражданска защита и към пожарната. Ти сигурно не знаеш къде е Брюксел, а пък на лежанката си с максимум 30кг.

 40. Такива като Маскарата и са заблудени от такива като онова магаре Коки ли беше Моки ли беше….Лично съм наблюдавал Радо в действие пред очите ми се е спускал по въже за да извади от 30 метров кладенец удавник…Дали уважаемият пожарникар е способен да извади нещо по алпийски способ от някъде сигурно и елементарен полиспаст по алпийски способ не може да построи но много му знае устата…Напоследък в отдела стана много популярна тази дискусия и мисля да я продължа в отсъствието на титуляра който ще бъде доста време извън БГ…Когато имам време разбира се.

 41. Мда, явно наистина се скъсвате от работа „в отдела“ щом сте се отдали на дискусии тип „пейката пред блока“ и „кой е по-по-най“. Относно че служител на ГЗ вадел удавник от кладенец… не знам откога е геройство човек да прави това, за което му се плаща. Сигурно на хирурга трябва да му се пляска след всяка операция, или пък на тролейбусния шофьор всеки път когато затвори вратите без да повлече някоя бабичка.

 42. Никъде не съм казал че е геройство малоумнико но за да се спуснеш в 30 метрова дупка а може и повече да е бил отвеса се иска умения и тренировки далеч далеч надвишаващи средно статистическите…А да извадиш и човек от пропаста още повече.Такива каквито ти е очевидно че не притежаваш…А относно до това колко работа имаме включи си телевизора и ще видиш…А за по добро онагледяване 30 метра е почти височината на осем етажен жилищен блок ти сигурно ще напълниш гащите само ако погледнеш надолу.Цяло щастие е че нямаме спасители като тебе в редиците си.

 43. относно работата
  пожарна полиция и гражданска защита колкото по малко работа имат толкова по добре

 44. Стига сте си мерили пишките бе хора, в крайна сметка всички работите за благото на хората, всички работите едни от най-хуманните професии, а и в крайна сметка вече сте в едно министерство, колеги сте по дяволите !!! Вместо да се обедините и да си решите взаймно проблемите с цел спокойствйе, и страхотна работна атмосвера с усмивки на лица… вие не спирате да се плюете….. Но не може човек да ви обвини защото цялата държава е деградирала….. затова и хората в нея СМЕ такива.
  Успех на всички и мисля че е крайно време да си стиснете ръцете и да спрете с дразгите причинени изкуствено от тези горе.
  Лека и безаварийна на всички, аз съм спокоен когато вие нямате работа.

 45. иване нещастник такъв, заслужаваш за тея безмозъчни приказки да ти обърна мутрата наобратно.вие от ГЗ само може да си мечтаете за знанията, възможностите и качествата на пожарната бе глупак.знаем че като дори пожарникари или полицаи неможете да станете ставате от ГЗ.много голям глупак си ама чесно ти казвам, ходи се метни някаде и недей да звъниш за помощ.

 46. коки коки коки много се зъбиш внимавай да не ти изпопадат зъбите

 47. кой за какво става се видя при последните снегове и последвали дъждове снеготопене и наводнения ти ходи да се метнеш от някъде маркуч смотан

 48. Кво стана сега, кой на кого смачка мутрата и кой скача в по- дълбок кладенец, разбрахте ли се.

 49. Ей, който плюете Гражданска защита, научете си уроците и разберете веднъж за винаги че файда от полиция и пожарна няма в тая държава, аз от 8 годишен в моя град не съм чул сирена на ония червени и сини малоумници което ше рече, че по цял ден нищо не правят, а пък Гражданска защита за разлика от тях ходят на сигнали даже и за котки болни от бяс само и само да помагат на хората а не като ония полицаите да глобяват за щяло и нещяло или като смотаните пожарникари да обикалят с ония смешни червени цистерни покрай вече изгаснал пожар. ДА ЗНАЕТЕ ЧЕ СЪЗДАДОХА ГРАЖДАНСКА ЗАЩИТА ОТНОВО, ЗАЩОТО ОНИЯ НЕКЪДЪРНИЦИ НЕ МОГАТ САМИ. ХА ХА ХА

 50. Доста неща съм чувала за Габрово има приятели, които са от там, но живеят в София понеже в града им няма работа. Това,което пишеш, че…’ Направих си труда по- късно и се уверих, че унищожаването на кошера /рояка от стършели/ е точно работа на Гражданска Защита и има много примери за това / виж в гугъл/. Проблемът става по- голям като си помисля, че седмично напред-назад от това място сега минават около 2000 човека с отворени прозорци на автомобилите си и аз наистина не зная към кого да се обърна вече…..’ много тежко става положението, виждаме че пчели почти няма всичко е в оси и стършели….

 51. привет колеги и днес на мен ми се случи подобен случаи забелязах кухо и почити паднало огромно дърво което се бе надвисило над къщата на едни възрастни хора и като съвестен гражданин подадох сигнал на 112 от там ме свързаха с някъкъв си господин които ме прехвърли на друг а тои с отвратително нагло поведение ми каза че не бил дъроделец и нямало какво да направи но все пак ще доиде да погледне. след около 10 минути звеното за бързо реагиране беше пристигнало крачещи с флегматична походка единият чоплещ семки другият свиващ си цигарка третият чоплещ си носа .цели 5 минути офицера им ме обеждава че не можели да направят нищо и нямали нужната екипировка имали само една стълба посъветваха ме след празниците да ходя в общ. и да подам молба там а до тогава къщурката на старите хора щеше да е на две разделена бях отвратен от тяхното отношение хората които УЖ трябва да ни спасяват хората на които заплати премии екипировка и облекло са от нас българският изнемощял данакоплатец до кога кажете ми до кога ще продължава това

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *